Vad betyder EXT bredvid sökfrågorna i statistiken?

2013-04-02

SiteSeeker Admin, Statistik

Om du ser en blå ruta med ordet EXT bredvid en sökfråga i statistiken, betyder det att sökfrågan har en eller flera frågeextensioner. Men vad betyder frågeextension?

Den här sidan hjälper dig tolka vad de är och vad de betyder.

Ofta kan du t.ex. se att samma sökfråga dyker upp två eller tre gånger under statistiken för vanligaste sökfrågor. Det som skiljer dem åt är EXT-datat. En sökfråga är uppdelad i två delar - användarsökfrågan, och frågeextensionerna.

En titt i statistiken för vanligaste sökfrågor visar oss följande:

Användarsökfrågan - dvs det användaren har sökt på - är alltså "användningsmönster", men vad är frågeextensionen? Genom att föra musen över EXT-knappen kan vi se hur den är uppbyggd:

Frågeextensionen är alltså de val som användarna gör på resultatsidan, begränsningar som utvecklare sätter i koden, i detta fall att sortera sökträffarna på relevans.

Vanliga frågeextensioner och hur man tyder dem

meta:category:artikel - Används för att endast lista sökresultat inom kategorin artikel

meta:category:sidtyp;artikel - Visa endast resultat inom kategorigruppen sidtyp, med kategori artikel.

filetype:doc - Visa endast word-dokument.

sort:meta:namn - Sortera träffar efter metadatat namn.

hidden: - används framför andra frågeextensioner för att dölja dem i träffredovisningen. Jämför följande två bilder, i den första har vi skrivit in hidden:meta:category:Kunskapsdatabas, i den andra bilden endast meta:category:Kunskapsdatabas.


Notera att det du skriver framför hidden: försvinner, även i sökrutan, efter att sökfrågan är skickad.

Om du tycker att något inte stämmer rekommenderar vi att ni i första hand tar kontakt med era utvecklare eller konsulter som implementerat söksidan. Oftast kan den märkliga statistiken förklaras med att söksidan är segmenterad, eller att någon speciell sök- eller listningsvy skapar missvisande statistik. I nästa steg kan utvecklarna ta kontakt med vår support (support@euroling.se) som kan hjälpa till att snygga upp statistiken.

Fördjupning

Vi rekommenderar följande sidor för att tolka - och eventuellt implementera - frågeextensioner.